Blog > Komentarze do wpisu

Brownie z podwójną czekoladą

Zawsze gdy najdzie mnie ogromna ochota na czekoladę pierwsze o czym myślę to Brownie :) Oto pierwsza propozycja. Baaaardzo czekoladowa- jak na brownie przystało. Zaspokaja ochotę na czekoladę na kolejne kilka dni. Ciężkie i wilgotne z chrupiącą skorupką na wierzchu- pyszne!.

 

brownie

 

180 g masła

250 g gorzkiej czekolady

4 duże jajka

250 g cukru ( można dać trochę mniej)

100 g jasnego brązowego cukru

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka esencji waniliowej

150 g mąki pszennej

250 g mlecznej czekolady

 

Rozpuścić gorzką czekoladę z masłem w naczyniu umieszczonym w garnku z gotującą się wodą tak aby dno naczynia nie dotykało wody. Odstawić do schłodzenia. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka z dwoma rodzajami cukru na gładki, jasny krem. Następnie dodać sól, rozpuszczoną czekoladę z masłem i esencję waniliową. Wymieszać łopatką. Ciągle mieszając dodawać stopniowo mąkę. Na koniec wrzucić pokruszoną mleczną czekoladę, wymieszać. Formę o wymiarach 33x23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką, wyłożyć folią aluminiową tak aby jej brzegi wystawały ponad ścianki formy. Wlać ciasto, równomiernie je rozprowadzić i piec przez 25-30 min do suchego patyczka. 

Schłodzić, po czym wyjąć łapiąc za wystające brzegi folii z formy. Przełożyć na deskę do  krojenia. Przed podaniem włożyć na 15 min do lodówki po czym pokroić.

 

Przepis pochodzi ze 'Złotej księgi czekolady'

wtorek, 27 grudnia 2011, kachowa1

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2011/12/27 16:31:03
ojej... ale rarytas! tak niebywale czekoladowe...
-
wykrywaczsmaku
2011/12/27 17:51:48
mmm, ale czekoladowe pyszności! :) Witamy na Wykrywaczu i dziękujemy za pierwsze zdjęcie!Czekamy na kolejne :) I pięknie dziękujemy za dodanie naszego bannerka :D
Durszlak.plWykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi