Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka maślane z migdałami

Kolejna propozycja to cudownie kruche i intensywnie maślane ciasteczka w wersji z mielonymi migdałami. Można zrobić je również z opakowaniem niesłodzonego budyniu waniliowego. Przyprószone cukrem pudrem idealnie nadają się na taki dzień jak dzisiaj. Pierwszy śnieg tak szybko się pojawił jak zniknął :) To pewnie tak jak te ciasteczka.. Znikną nim zapadnie zmrok :)  a robi się je naprawdę szybko i przyjemnie. Gorąco polecam również na święta!

 

maslane

 

275 g mąki

75 g cukru

2 żółtka

200 g masła

100 g zmielonych migdałów bez skórki ( można je zastąpić jednym opakowaniem budyniu waniliowego nie słodzonego)

cukier puder do oprószenia

 

Mąkę, zmielone migdały (lub opakowanie budyniu waniliowego - w proszku), cukier, żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło zagnieść na gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60 min.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 200 st. C (termoobieg na 175 st. C). Następnie podzielić ciasto na 3 części i każdą rozwałkować na grubość ok 4 -5 mm i wykrawać ciasteczka ( u mnie kwiatki), ale kształt jest oczywiście dowolny :) W oryginale ciasteczka mają kształt małych rogalików (półksiężyców). Wtedy ciasto należy formować w ok 1,5 cm ruloniki. Następnie pociąć je na 3-4 cm kawałki. Każdy wygiąć w formę rogalika i gotowe.

Piec ok 10 min na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (200 st. C)

Po wyjęciu ciasteczek oprószyć je natychmiast cukrem pudrem.

 

maslane

 

Przepis zmodyfikowany z 'To jest pyszne'

sobota, 17 grudnia 2011, kachowa1

Polecane wpisy

Komentarze
panna_malwinna
2011/12/18 09:09:57
Porywam kilka do porannej herbatki;)
-
2011/12/18 11:34:32
O jak miło!
Dziękuję za pieeeerwszy komentarz! :) i.. smacznego :)
-
2011/12/18 12:46:26
Justynko dziękuję za info ;)
-
russkaya
2011/12/26 15:13:50
No piękniusie są! :)
Durszlak.plWykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi