Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto dyniowo- pomarańczowe

Są takie dni, które spędzamy na rozmyślaniu co też począć z kilkukilogramową dynią otrzymaną w prezencie :) Oto moja pierwsza propozycja. Pyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto dyniowe z nutą pomarańczową. Idealne na zimowy wieczór - nic tylko zaparzyć ulubioną herbatę i zajadać!

 

dyniowe

 

200 g miąższu z dyni

75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

75 g orzechów włoskich

75 g gorzkiej czekolady

220 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 łyżezki sody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

125 g miękkiego masła

160 g cukru jasnego trzcinowego

3 jajka

skórka otarta z jednej pomarańczy

80 g jogurtu naturalnego

50 ml soku pomarańczowego (można zastąpić likierem pomarańczowym)

 

Dynię zetrzeć na tarce o małych otworkach i odcisnąć sok. Posiekać orzechy, czekoladę i skórkę kandyzowaną.

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę po czym stopniowo dodawać do niej jajka ciągle ucierając. Następnie dodać skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy i wymieszać łopatką. Dodawać na przemian mąkę i jogurt naturalny ciągle mieszając. Na koniec wsypać skórkę kandyzowaną, czekoladę, orzechy oraz dynię i wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonych i wysypanej mąką foremki ( ja piekłam w klasycznej formie do baby z kominkiem. Piec ok 55 minut w 180 st. C

Gdy ciasto będzie gotowe pozostawić na kilka minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, po czym ostudzić je na kratce.

 

Na przepis natknęłam się na www.flowerek.com


poniedziałek, 26 grudnia 2011, kachowa1

Polecane wpisy

Durszlak.plWykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi