Blog > Komentarze do wpisu

Tort makowy z kremem mascarpone

Zdecydowałam, że to ten tort będzie moim popisowym numerem świątecznym.. nie robiłam go wcześniej więc troszkę ryzykowałam :) Oj ale jakże się opłaciło! Jest cudowny! Ma idealną konsystencję, jest delikatniejszy od typowego makowca, mięciutki, rozpływający się w ustach. Dodatkowo krem z mascarpone i bitą śmietaną wprost zachwycił moją mamę - wielbicielkę ciast z bitą śmietaną oczywiście :) Teraz w spiżarni leży ostatni kawałeczek i robimy wyliczanki kto go zje.. Dlatego gorąco go polecam! Nie tylko na święta oczywiście.

 

makowy 

 

Blaty makowe:

300 g maku

270 g drobnego cukru

8 dużych jajek

3 łyżki kaszy manny

2 łyżki bułki tartej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (niekoniecznie)

 

Mak zalać wodą, zagotować przez 20 minut, odcisnąć i zemleć dwukrotnie przez maszynkę.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony mak, kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i ekstrakt. Zmiksować do połączenia

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać łopatką.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę makową.

Piec w temperaturze 175 st. C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i wystudzić tak ciasto.

 

Krem:

600 g serka mascarpone, schłodzonego

300 ml śmietany kremówki, schłodzonej

5 łyżek cukru pudru ( może być więcej jak lubicie słodkie kremy)

 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. W osobnym naczyniu wymieszać łopatką serek mascarpone. Dodać do niego ubitą kremówkę i wymieszać łopatką.

 

Ponadto:

Do nasączenia 100ml Amaretto ( można dodać odrobinę spirytusu)

słoik dżemu z czarnej pożeczki

garść posiekanych migdałów

 

Ciasto makowe wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty.

 

Wszystkie blaty kolejno nasączyć likierem Amaretto.

Krem podzielić na 3 części. Do jednej wsypać posiekane migdały i wymieszać. Następnie wyłożyć na pierwszy blat tortu.

Przykryć drugim blatem. 

Drugi blat posmarować dżemem i wyłożyć kolejną część kremu po czym przykryć ostatnim blatem makowym.

Resztą kremu wysmarować wierzch i brzegi tortu.

Ozdobić wedle uznania - u mnie zmielone orzechy włoskie i całe orzechy laskowe.

 

makowy

 

Przepis pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl

wtorek, 27 grudnia 2011, kachowa1

Polecane wpisy

Durszlak.plWykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi