Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Kolejne ciasto grzechu warte. Bez dwóch zdań! Bardzo czekoladowe, puszyste i wilgotne pod idealną, moim zdaniem, polewą. Jednak krem mnie nie powalił. Choć zdania były podzielone. ja kontra reszta smakoszy :) Myślę, że można go zastąpić bitą śmietanką, mascarpone lub po prostu masą budyniową...może z odrobiną dżemu. :) Niemniej ciasto jest pyszne i rozpływające się w ustach, a co najważniejsze-  łatwe w wykonaniu. 

 

czeko

 

CIASTO:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

2 szklanki drobnego cukru

3/4 szklanki kakao

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1 szklanka maślanki lub kefiru

1/2 szklanki oleju

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 szklanka świerzo zaparzonej gorącej kawy rozpuszczalnej

 

Do dużego naczynia przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier, kakao.

Do większej miski wlać olej, maślankę, jajka i wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników (ja wymieszałam dużą łyżką). Następnie dodać suche składniki i zmiksować- krótko. Powoli dodawać gorącą kawę mieszając. Masa jest dość lejąca.

Masę podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia tortownic o średnicy 21 cm ( Ja piekłam w jednej i przekroiłam ciasto na dwa blaty po przestudzeniu). 

Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 min ( do tzw suchego patyczka).

 

KREM CZEKOLADOWY:

230 g gorzkiej czekolady

2 łyżki kakao

1 łyzeczka kawy rozpuszczalnej granulki

5 łyżek wody

1 łyżka wódki lub rumu

2 duże jajka

1-2 łyżki cukru

szczypta soli

szklanka kremówki

 

W garnuszku wymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum. ROzpuścić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę i zmiksować tylko do połączenia się składników. W drógim naczyniu ubić białka, dodać pod koniec resztę cukru. Białka dodawać pomału do masy czekoladowej cały czas delikatnie mieszając. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową i wymieszać tak, żeby nie było widać białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

 

POLEWA:

140 g mlecznej czekolady

110 g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - granulki

170 g śmietany kremówki

 

Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i kawę i rozpuścić na minimalnej mocy palnika.

 

Ciasto przełożyć kremem, polać polewą i wyrównać 

Odstawić do schłodzenia na ok 1 godzinę.

 

czeko2

Przepis z blogu Moje Wypieki

środa, 18 stycznia 2012, kachowa1

Polecane wpisy

Komentarze
zauberi
2012/01/18 08:26:47
obłędnie wygląda!
-
wykrywaczsmaku
2012/01/18 12:32:57
dokładnie, wygląda obłędnie!Dziękujemy za zdjęcie! :)
-
mencooker
2012/01/18 18:12:45
Wygląda świetnie!
-
kol-i-ber
2015/04/01 00:34:04
Mam pytanie: czy kawa jest wyczuwalna w cieście? Można ją czymś zastąpić? :)
Durszlak.plWykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi