Kategorie: Wszystkie | Na słodko
RSS
środa, 18 stycznia 2012

Kolejne ciasto grzechu warte. Bez dwóch zdań! Bardzo czekoladowe, puszyste i wilgotne pod idealną, moim zdaniem, polewą. Jednak krem mnie nie powalił. Choć zdania były podzielone. ja kontra reszta smakoszy :) Myślę, że można go zastąpić bitą śmietanką, mascarpone lub po prostu masą budyniową...może z odrobiną dżemu. :) Niemniej ciasto jest pyszne i rozpływające się w ustach, a co najważniejsze-  łatwe w wykonaniu. 

 

czeko

 

CIASTO:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

2 szklanki drobnego cukru

3/4 szklanki kakao

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1 szklanka maślanki lub kefiru

1/2 szklanki oleju

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 szklanka świerzo zaparzonej gorącej kawy rozpuszczalnej

 

Do dużego naczynia przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier, kakao.

Do większej miski wlać olej, maślankę, jajka i wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników (ja wymieszałam dużą łyżką). Następnie dodać suche składniki i zmiksować- krótko. Powoli dodawać gorącą kawę mieszając. Masa jest dość lejąca.

Masę podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia tortownic o średnicy 21 cm ( Ja piekłam w jednej i przekroiłam ciasto na dwa blaty po przestudzeniu). 

Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 min ( do tzw suchego patyczka).

 

KREM CZEKOLADOWY:

230 g gorzkiej czekolady

2 łyżki kakao

1 łyzeczka kawy rozpuszczalnej granulki

5 łyżek wody

1 łyżka wódki lub rumu

2 duże jajka

1-2 łyżki cukru

szczypta soli

szklanka kremówki

 

W garnuszku wymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum. ROzpuścić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę i zmiksować tylko do połączenia się składników. W drógim naczyniu ubić białka, dodać pod koniec resztę cukru. Białka dodawać pomału do masy czekoladowej cały czas delikatnie mieszając. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową i wymieszać tak, żeby nie było widać białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

 

POLEWA:

140 g mlecznej czekolady

110 g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - granulki

170 g śmietany kremówki

 

Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i kawę i rozpuścić na minimalnej mocy palnika.

 

Ciasto przełożyć kremem, polać polewą i wyrównać 

Odstawić do schłodzenia na ok 1 godzinę.

 

czeko2

Przepis z blogu Moje Wypieki

wtorek, 17 stycznia 2012

Jeśli jesteś wielbicielem bezy i czekolady - ten tort Cię nie zawiedzie :) Torcik jest dość słodki. Nie jest jednak typem ''jednokawałkowca'' po którym nie ma się ochoty na więcej :) Każdy z moich gości prosił o jeszcze.. polecammm

 

bezy

 

Składniki na 4 blaty bezowe:

6 białek

szczypta soli

1 szklanka drobnego cukru

3/4 szklanki podpieczonych, zmielonych orzechów laskowych bez skórki

1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej

130 g gorzkiej czekolady

 

Białka ubić z solą na sztywną masę. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać łyżeczkę skrobi i orzechy i wymieszać drewnianą łyżką.

Dwie duże płaskie formy wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na każdej z form po dwa okręgi o średnicy 20 cm. Masę podzielić na 4 części i wyłożyć na narysowane okręgi. 

Piec ok 50 minut w 140 st. C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Posmarować blaty bezowe i odstawić do zastygnięcia.

 

Krem:

250 g serka mascarpone

300 ml śmietany kremówki

nasiona z jednej laski wanilii

3 - 4 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

50 g startej na dużych oczkach gorzkiej czekolady

 

Śmietanę ubić z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać. Dodawać partiami serek mascarpone i mieszać dokładnie łyżką. Następnie dodać ekstrakt i czekoladę i wymieszać.

 

Krem podzielić na 4 części i nanieść na 4 blaty bezowe. Złożyć tort układając blaty na sobie.

 

bezy

 

Przepis znalazłam na na www.mojewypieki.blox.pl

Czasu brakuje.. a to odczuli już wszyscy domownicy :) Dlatego nie pozostało mi nic innego jak sięgnięcie po chyba najbardziej ekspresowy wypiek - Muffinki :) Zdecydowałam się na wyszperane już jakiś czas temu muffinki z Prince Polo. Są mięciutki, wilgotne i pysznie chrupiące!. Polecam!!

 

prince polo

 

Składniki:

270 g mąki

4 pokruszone wafelki Prince Polo

130 g cukru

100 g startej na grubych oczkach czekolady ( ja dałam gorzką, ale myślę, że mleczna będzie równie dobrym wyborem ) :)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka mleka

100 ml oleju

1 jajko

 

W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki. W drugiej roztrzepujemy jajko oraz dodajemy pozostałe mokre składniki. Na końcu wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy wszystko energicznie łyżką- tylko do połączenia składników.


Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości.

Pieczemy w 200 st. C przez max 25 min.


Opcjonalnie możemy szprycą nanieść krem mascarpone i udekorować kawałkiem wafelka.

 

krem mascarpone:

100ml śmietanki kremówki 30 %

100 g serka mascarpone

3 albo 4 łyżeczki drobnego cukru

 

Ubijamy kremówkę ( pod koniec ubijania dodajemy cukier). Do ubitej kremówki dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy.


prince polo


Przepis pochodzi z gotowaniecieszy.blox.pl.

Durszlak.plWykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi